Zdrowe pieczone churros.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe pieczone churros. Sądzę, że churros to jeden z najlepszych deserów w okresie karnawału – oczywiście jeśli jest od podstaw przygotowany w domu. To są najlepsze churros jakie kiedykolwiek jadłam, zdecydowanie lepsze i smaczniejsze niż te kupione w sklepie. Są chrupiące na zewnątrz, miękkie i delikatne w środku, obtoczone cynamonową posypką. Smak, któremu nikt się nie oprze! Świerze domowe churros są najlepsze. Wykonanie ich może wydawać się trochę onieśmielające, jeśli nigdy wcześniej ich nie robiłaś, ale naprawdę są bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze nie są smażone na głębokim oleju!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie są potrzebne:
– 270 ml wody
– 150 g mąki orkiszowej
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 3 łyżki cukru kokosowego
Posypka:
– 1 łyżka erytrytolu
– 1 łyżeczka cynamonu
Do rondelka wlej wodę oraz dodaj olej kokosowy i cukier kokosowy. Delikatnie podgrzewaj do momentu aż olej się rozpuści.
Wsyp mąkę – pamiętaj, że musi być ona przesiana, aby nie powstały grudki, mieszaj szpatułką do momentu, aż powstanie ciasto.
Gotowe ciasto odstaw na 10 minut aby ostygło.
Następnie przełóż ciasto do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenie i wyciśnij ciasto na długie paski, użyj nożyczek aby odciąć ciasto.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz churros przez 20-30 minut, aż będą zarumienione i chrupiące.
W międzyczasie przygotuj posypkę. Połącz erytrytol i cynamon w miseczce. Gdy churros się upiecze obtocz je w cynamonowej posypce.
Ten prosty przepis jest zdumiewająco łatwy do zrobienia i tworzy naprawdę wspaniałe churros, które są gorące, chrupiące i jednocześnie miękkie w środku. Sos z roztopionej czekolady jest obowiązkowym dodatkiem. Najlepsze, świeże, domowe churros wykonane całkowicie od podstaw w zaciszu Twojej kuchni. Nieodparty, uzależniający smak, któremu ciężko się oprzeć. Warte są całego wysiłku.