Zdrowe pierniczki owsiane.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe pierniczki owsiane. Nieodłączny element na Boże Narodzenie – pierniczki. Tym razem ciasteczka w zdrowej wersji, wykonane z mąki owsianej i pełnoziarnistej. Miękkie w środku, chrupiące na brzegach, doskonale przyprawione przyprawami: cynamonem i imbirem. To czy tak naprawdę lubimy pierniki jest troszkę nieistotne. Robimy je co roku, ponieważ sprawiają, że jesteśmy szczęśliwi, bo przecież są takie urocze! Najlepsze pierniczki na święta!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mąki owsianej
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ½ szklanki syropu klonowego
– ¼ szklanki oleju koksowego
– 1 jajko
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru
– szczypta soli
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Rozpuszczamy olej kokosowy.
Do miski wsypujemy mąkę owsiana i pełnoziarnistą oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy i misę odstawiamy na boku.
Do drugiej miski dodajemy jajko, wanilię, cynamon, imbir, sól, syrop klonowy i olej kokosowy. Miksujemy by połączyć składniki. Nastąpienie mokre składniki przelewamy do miski z mąką. Zaczynamy mieszać i ugniatamy ciasto.
Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę i za pomocą wałka do ciasta spłaszczamy ciasto. Za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty i układamy je na blaszce do pieczenia.
Piekarnika nastawiamy na 180°C i pieczemy pierniczki przez 15 minut.
Dekorujemy według uznania.
Domowe pierniki smakują i pachną wspaniale. Żadne ciasteczka nie mówią tyle o Bożym Narodzeniu niż te piernikowe ciasteczka, prawda?! Wspaniale jest je robić i cudownie się je dekoruje angażując dzieci lub najbliższych i jeszcze fajnie jest je zjeść! Rozpieszczajmy siebie smacznymi i zdrowymi ciasteczkami na Święta Bożego Narodzenia.