Zdrowe, piernikowe ciasteczka. Bez glutenu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe, piernikowe ciasteczka. Bez glutenu. Te niesamowite, bezglutenowe ciasteczka są zdrowe i wykonane z mąki migdałowej, więc jeśli chcemy jeść zdrowe i smaczne ciasteczka w okresie świąt, to zachęcam do wykonania tych oto piernikowych ciastek.
Korzeń Maca jest bogata w składniki odżywcze, proszek ten może skupić się na uzdrawianiu konkretnych słabości naszego ciała. Indianie peruwiańscy bo to oni docenili właściwości korzeni Maca, twierdzą, że ów warzywo posiada właściwości przeciw osteoporozie, pomagają utrzymać zdrowe kości,, również łagodzą dokuczliwe objawy menopauzy i miesiączki. Poprawia sprawność seksualną kobiet i mężczyzn i zwiększa płodność. Stosowany jest też jako środek do budowy i wytrzymałości masy mięśniowej. Ma działanie rewitalizujące wzmacniające odporność. Maca jest uznawana również za roślinę poprawiającą pamięć. Witaminy wchodzące w skład korzenia Maca: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Minerały jakie znajdziemy w proszku Maca: miedź, cynk, magnez, żelazo, bor, selen. Stanowi cenne uzupełnienie diety.
Imbir jest nie tylko wykorzystywany jako przyprawa do różnego rodzaju dań, ale także jako lekarstwo na wiele dolegliwości.
Imbir posiada następujące właściwości lecznicze:
– przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe,
– przeciwwymiotne,
– obniżające cholesterol i ciśnienie krwi,
– ułatwiające trawienie,
– przyśpieszające przemianę materii, dzięki czemu szybciej spalamy tłuszcze i węglowodany,
– rozgrzewające,
– przeciwobrzękowe,
– bakteriobójcze (używany do konserwowania żywności),
– łagodzące bóle menstruacyjne,
– zwiększające koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu,
– zwiększające odporność organizmu.
Witaminy jakie znajdziemy w imbirze to: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, cynk, sód, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 5 szklanek mąki migdałowej
– 2 łyżeczki esencji z wanilii
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 4 łyżeczki zmielonego imbiru
– 2 jajka
– ½ szklanki syropu klonowego
– 2/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
– 1 łyżeczka proszku maca
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki, czyli: mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, proszek do pieczenia i maca umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki, czyli syrop klonowy, jajka, olej kokosowy, dokładnie mieszamy. Następne łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy drewnianą łyżka, ciasto musi być dobrze wymieszane. Ciasto wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Na blacie rozsypujemy mąkę i przekładamy tam nasze schłodzone ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok 2 cm. Następnie używamy dowolnych kształtów i wycinamy ciasteczka.
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej nasze świąteczne ciasteczka. Pieczemy 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Upieczone ciasteczka wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy jeśli ktoś ma ochotę.
Smaczne, kruche ciasteczka idealne na Święta Bożego Narodzenia.
Wesołych świąt!
ZDROWE, PIERNIKOWE CIASTECZKA!