Zdrowe placki z jagodami goji.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe placki z jagodami goji. Placki są uwielbiane przez wszystkich, więc dlaczego by nie uczynić ich bardziej zdrowszymi i pełnowartościowymi!? Przekąska w formie placków z której możemy uczynić małą ucztę. Nie jest łatwo znaleźć dobry i zarazem smaczny przepis na placki, jednak ta wersja jest z owocami goji jest przepyszna. Placki są pełne wspaniałych i zdrowych składników składników.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Jagody Goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i zaliczają się do tzw. Super-food, czyli super-żywność. Posiadają niesamowity wpływ na nasze zdrowie. Jagody Goji warto włączyć do codziennej swojej diet. Ze względu na witaminy jakie posiada zapobiega starzeniu się. German, który znajdziemy w owocu ma udowodnione działanie antynowotworowe. W Azji, skąd pochodzą owoce Goji uznawane jest za lekarstwo na dolegliwości oczu, nerek, wątroby, płuc. Ponadto korzystnie wpływają na pracę serca i ciśnienie tętnicze, obniżają ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w owocach Goji to: B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: żelazo, miedź, wapń, cynk, selen, fosfor. . Znajdziemy również błonnik, beta-karoten i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– 1 szklanka suszonych jagód goji
– 2 jajka
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 4 łyżki ksylitolu
– 1 szklanka mąki owsianej
– 1 szklanka mąki orkiszowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ szklanki mleka kokosowego
Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ksylitol, dodajemy jogurt grecki i mleko kokosowe. Za pomocą miksera łączymy składniki zawarte w misce. Gdy ciasto na placki jest już gotowe wsypujemy jagody goji i mieszamy zawartość miski za pomocą łyżki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i z ciasta formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placuszki są bardzo smaczne i szybko się je robi, więc świetnie się sprawdzą w formie smacznego śniadania lub zdrowej i pożywnej przekąski.