Zdrowe placki z kaszy jaglanej.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe placki z kaszy jaglanej. Czy placki muszą być niezdrowe? Ależ skąd! Przedstawiam placki z kaszy jaglanej, bardzo smaczne i zdrowe. Pragnę by kasza jaglana wróciła do łask i każdy mógł się cieszyć jej wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi, dlatego dziś wersja na słodko, formie placuszków. Wspaniale komponują się z owcami. Dla mnie jest to zdrowa przekąska.
Kasza jaglana jest jedna z najzdrowszych kasz i nie jest zbyt doceniana, a szkoda ponieważ posiada wiele właściwości odżywczych. Powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu ze względu na jej właściwości zdrowotne. Idealnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla osób cierpiących na alergię. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia naszą pamięć. Jest lekkostrawna, więc zalecana jest dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm, w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn. Regularne jedzenie kaszy zapobiega powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Dobrze wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy jaglanej to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko.
Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne. Pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Chronią przed anemią. Systematyczne jedzenie tego owocu sprawi, że oczyści nasz organizm z toksyn. Zalecane są dla osób z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Brzoskwinie poprawiają nasza odporność, dodają energii, dlatego zalecane są dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiadają również właściwości uspokajające. Duża zawartość selenu w brzoskwini sprawia, że może być naturalną ochroną przed nowotworem, tylko trzeba ją systematycznie jeść. Witaminy jakie znajdziemy w brzoskwiniach to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, wapń, bor, selen, potas, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g kaszy jaglanej
– 1 jabłko
– 2 brzoskwinie
– 1 jajko
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 1 łyżka miodu lub jakiegoś słodziła
– olej do smażenia
Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i przelewamy raz zimną raz ciepła wodą. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kaszę, gotujemy ją do miękkości. Kasza powinna wchłonąć całe mleko. Gdy kasza się ugotuje przekładamy ją do blendera i dodajemy do niej miód, jajko. Owoce obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do kaszy. Cała masę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy masa jest zbyt gęsta możemy dodać odrobinę mleka bądź wody.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z każdej strony na rumiano. Placki są kruche więc trzeba je przewracać bardzo delikatnie.
ZDROWE PLACKI Z KASZY JAGLANEJ!