Zdrowe słodycze – marzenie większości konsumentów

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Słodki smak jest poznawany od razu po urodzinach i pozostaje ulubionym smakiem przez całe życie. Zdrowe słodycze więc, to ważny temat zarówno dla tych, którzy mają nietolerancje czy alergie pokarmowe, jak i dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać.
Post sponsorowany
Zdrowe bezglutenowe słodycze
Gluten to białko obecne we wszystkich odmianach pszenicy, żyta i jęczmienia. Bezglutenowe słodycze wytwarzane są z produktów bezglutenowych. Kruche i półkruche ciasto, ciasto biszkoptowe czy francuskie, różne ciastka a także kremy, polewy czy kuwertury na bezglutenowe słodycze muszą być wolne od glutenu. Mąka uzyskana z ziaren i orzechów może być smaczną i zdrowa alternatywą dla powszechnie stosowanej w słodyczach mąki pszennej. Taka oferta na zdrowe słodycze, którą proponuje sklep ze zdrową żywnością Organic Market, charakteryzuje się różnorodnością smaków i konsystencji.
Z jakiej mąki powstają bezglutenowe słodycze?
Naturalnie bezglutenowe mąki z ryżu, prosa, gryki, quinoa, teffu czy amarantusa stanowią bazę bezglutenowych słodyczy. Często wzbogacane są rozdrobnionymi orzechami czy nasionami takimi jak: mąka migdałowa, kasztanową, z pestek dyni czy słonecznika. Bezglutenowe słodycze nie mogą obejść się też bez dodatku skrobi. Mieszanki mąki na delikatne wypieki, które wymagają wyrastania, uzupełniane są przez skrobię ziemniaczaną, kukurydzianą czy z tapioki.
Znaczenie skrobi w bezglutenowych słodyczach
Bezglutenowe słodycze takie jak ciasta pieczone w piecu, dzięki dodatkowi skrobi uzyskują lekkość i puszystość. Skrobia ma działanie wiążące, więc występuje w takich bezglutenowych słodyczach jak kremy. Kremy stanowią nadzienia zdrowych słodyczy i są często stosowane też w bezglutenowych tortach. Skrobia kukurydziana może być też używana do posypywania tortownicy, aby brzegi ciast dobrze trzymały się formy.
Jak są słodzone desery bez cukru?
Wykluczenie używania cukru, albo przynajmniej jego znaczące ograniczenie w diecie, staje się coraz bardziej odczuwalną koniecznością. Cukier potrafi poprawić smak każdej potrawy, więc jest powszechnie używany i nadużywany w różnych produktach i niekoniecznie są to słodycze. Desery bez cukru swoją słodycz zawdzięczają różnym substancjom słodzącym. Obecnie wybór zamienników cukru jest dosyć szeroki: miód, syropy, słody, melasa oraz słodziki: stewia, ksylitol, erytrytol czy maltitol. Sklep ze zdrowa żywnością Organic Market oferuje wszystkie te zamienniki cukru.
Desery bez cukru z ksylitolem
Desery bez cukru jako zamiennik słodkiego smaku mogą zawierać ksyltol. To naturalny słodzik z kory brzozowej, dobrze tolerowany przez przewód pokarmowy. W organizmie przetwarzany jest powoli i z minimalnym udziałem insuliny. Deser bez cukru z ksylitolem, w zależności od innych składników, może być niskokaloryczny i bezpieczny dla diabetyków. Po pewnym czasie stosowania ksylitolu zmniejsza się łaknienie cukru. Ksylitol w naturze występuje także w malinach i truskawkach.
Desery bez cukru z suszonymi owocami
Suszone owoce są skoncentrowanym źródłem naturalnych, łatwo przyswajalnych węglowodanów. Daktyle to doskonałe zdrowe słodycze jako samodzielne przekąski, a także jako słodycz stosowana w deserach bez cukru. Są najbardziej kaloryczne ze wszystkich owoców, ale cechuje je też bardzo wysoka wartość odżywcza. Dietetycy zalecają daktyle jako środek wzmacniający przy przemęczeniu, wyniszczeniu organizmu i jako wysokokaloryczny produkt przy intensywnym wysiłku fizycznym.
Zdrowe słodycze – to nie jest trudne
Najprostsze zdrowe słodycze to owoce. Słodki smak mają zawsze wzbogacony o charakterystyczne dla siebie dodatkowe smaki. W dietach eliminacyjnych zdrowe słodycze to bezglutenowe słodycze czy desery bez cukru. Sklep ze zdrową żywnością Organic Market ma w ofercie szeroki wybór na zdrowe słodycze.