Zdrowe taquitos z kurczakiem i papryką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe taquitos z kurczakiem i papryką. Te taquitos są świetne jako danie główne lub przystawka. Kurczak z dodatkiem przecudownych warzyw w chrupiącej tortilli. Czy ktoś się skusi? Jeśli ktoś szuka idealnego jedzenia na imprezę, gdzie wszyscy goście pokochają serwowane jedzenie, to taquitos będzie odpowiednie.
Czerwona fasola fasola jest lubiana przez większość osób i nic dziwnego, ponieważ posiada ona wiele wartości odżywczych. Jedzenie fasoli poprawia pamięć, działa przeciwzapalnie. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego jest zalecana osobom borykającym się ze zgagą i nadkwasotą. Pozytywnie działa na serce, układ krążenia. Zapobiega zakrzepom i nadciśnieniu. Osoby chorujące na osteoporozę powinny wprowadzić do diety fasolę ze względu na białko roślinne, które występuje w tej roślinie. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Hamuje rozrost komórek nowotworowych. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: cynk, magnez, żelazo, mangan, fosfor, wapń, potas, selen. Fasola zawiera także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Nadzienie:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 czerwona cebula
– 1 czerwona papryka
– 1 kulka sera mozzarella
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 6 dużych tortilli
Marynata do mięsa:
– 2 piersi z kurczaka
– 1 łyżeczka taco
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczki chili
– olej kokosowy do smażenia
Salsa:
– 2 duże pomidory
– ½ cebuli
– ½ pęczka kolendry
– sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na minimum 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso.
Kukurydzę i fasolę odsączamy i przepłukujemy zimną wodą, umieszczamy je w blenderze i miksujemy przez chwilkę by uzyskać lekko lepką konsystencję, jednak upewniamy się że fasola jest lekko zgnieciona a kukurydza prawie nietknięta. Fasolę z kukurydzą przekładamy do miski i dodajemy posiekane warzywa, czyli paprykę, cebulę czerwoną, starty ser mozzarella, czosnek i podsmażonego kurczaka. Całą zawartość miski mieszamy.
Tortille układamy na blacie i umieszczamy na środku farsz wzdłuż tortilli, zawijamy je tak jak cygaro.
Blaszkę wykładamy pergaminem i układamy taquitos jeden obok drugiego, aby się nie rozwinęły. Za pomocą pędzelka smarujemy taquitos olejem aby były jeszcze bardziej chrupiące.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 13 minut, gdy będą lekko brązowe przekręcamy je na druga stronę. I pieczemy kolejne 10 minut.
Wszystkie składniki do przygotowania salsy umieszczamy w wysokim naczyniu i za pomocą blendera ręcznego miksujemy je. Salsa gotowa. Przelewamy ją do miseczki.
Taquitos dobrze smakują z salsą z pomidorów, przed kęsem wystarczy zamoczyć taquitos i się zajadać.
Tradycyjne taquitos jest smażone na głębokim oleju, sądzę, że zdrowsza wersja z piekarnika jest lepsza!
Taquitos są po prostu szalone z powodu swojego niesamowitego wypełnienia!