Zdrowy, dietetyczny, smaczny baton z owsa ekspandowanego.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowy, dietetyczny, smaczny baton z owsa ekspandowanego to idealna przekąska dla każdego z nas.
Są proste w przyrządzeniu, szybko się je robi, są smaczne, są zdrowe oto mój przepis na pyszny baton z owsa ekspandowanego.
Batony te smakują obłędnie! Można je łatwo modyfikować, ponieważ za każdym razem możecie dodawać różne owoce suszone bądź proteiny, wtedy nabierze on jeszcze więcej wartości odżywczych. To kolejna słodycz, która jest smaczna i zdrowa!
Składniki potrzebne do wykonania batona:
– 2 szklanki owsa ekspandowanego
– 2 szklanki masła orzechowego
– ¾ szklanki syrop klonowego bądź miodu
– 2 szklanki płatków owsianych
– proteiny w proszku (ewentualnie)
Masło orzechowe rozpuszczamy w garnku, dodajemy syrop klonowy. Mieszamy dokładnie. Do masy dodajemy składniki suche: płatki owsiane, grykę, proteiny, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za sucha dodajemy odrobinę wody. Dokładnie wymieszane składniki przekładamy do foremki, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
Masę dokładnie ugniatamy w foremce i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinkę.
Po upływie tego czasu wyciągamy baton i kroimy go w dowolne kształty!
IDEALNY, ZDROWY BATON!