Zdrowy, domowy ketchup z cukinii.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowy, domowy ketchup z cukinii. Wspaniałą rzeczą jest robienie przetworów domowych, w tym ketchupu z cukinii. Cudowny, domowy ketchup bez żadnej chemii, żadnych konserwantów, bez barwników i ulepszaczy smaku, tylko wspaniałe warzywa. Domowy ketchup w zupełności zastąpi ten kupny, sądzę, że jest o wiele smaczniejszy i na pewno zdrowszy. Zachęcam do wykonania nie tylko ketchupu, ale też domowego dżemu, ogórków kiszonych.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ kg cebuli
– 1 szklanka octu
– 350 g cukru
– 1,5 kg cukinii
– sól do smaku
– pieprz do smaku
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 600 g przecieru pomidorowego
– 1/3 łyżeczki chili
Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii. Mieszamy i posypujemy solą. Warzywa odstawiamy na 6 godzin. Po upływie tego czasu odlewamy nadmiar wody. Warzywa przekładamy do garnka i gotujemy ok 30 minut.
Ugotowane warzywa blendujemy i dodajemy: przecier pomidorowy, cukier, ocet i zagotowujemy. Gorący ketchup z cukinii przekładamy do słoiczków. Słoiki zakręcamy i wkładamy do garnka i zagotowujemy przez 15 minut. Ugotowane słoiki kładziemy dnem do góry i zostawiamy je tak na kilka godzin. Gotowe, ostudzone słoiki przenosimy do spiżarni.
Wspaniały domowy ketchup. Udanych przetworów życzę.
ZDROWY, DOMOWY KETCHUP Z CUKINII!