Zdrowy domowy majonez.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowy domowy majonez. Zdrowy, domowej roboty majonez jest śmiesznie łatwy do zrobienia i zajmuje bardzo mało czasu. Zdrowe naturalne składniki sprawiają, że musimy go koniecznie wykonać. Domowy majonez jest świetnym rozwiązaniem dla naszych jajek w majonezie, sałatki lub jakiegokolwiek innego przepisu gdzie potrzebny jest majonez. W tym zdrowym przepisie na majonez olej z awokado zastępuje inne oleje, ponieważ olej z awokado jest niezwykle dobry dla naszego organizmu.
Olej z awokado jest bogaty w kwasy oleinowe, które uważa się za zdrowe dla serca, obniżając zarówno ciśnienie krwi jak i zły cholesterol. Awokado pomaga również absorbować pewne składniki odżywcze z warzyw. To doskonały powód by zrobić majonez z olejem z awokado.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 jajko od szczęśliwej kurki
– 1 szklanka oleju z awokado
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– ¼ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Do wysokiego naczynie wlewamy olej z awokado, dodajemy jajko, musztardę, sól. Za pomocą blendera jajko wpychamy na sam dół. Zanurzamy do samego końca blender ręczny w pojemniku. Włączamy go i na najwyższe obroty. Trzymamy blender zanurzony przez ok 30 sekund aż całe dno będzie białe. Następnie powoli go podnosimy i kontynuujemy mieszanie, aż mieszanka zgęstnieje do konsystencji majonezu. Cały proces mieszania powinien zająć maksymalnie 2 minuty.
W bazie potrzeby możemy dodać więcej soli lub soku z cytryny.
Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Jeśli potrzebujemy więcej możemy to zwiększamy proporcje równomiernie.
Wspaniale prosty, aromatyczny i zdrowy majonez domowej roboty, który możemy wykonać w zaledwie kilka minut używając blendera ręcznego.