Zdrowy dżem malinowy.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowy dżem malinowy. Lato jest w pełnym rozkwicie, a stragany pękają od świeżych owoców. Obecnie jest to szczyt sezonu jagodowego i nie ma lepszej pory roku, aby cieszyć się malinami, truskawkami i jeżynami. Są tak świeże, że można się nimi zajadać, lecz musimy pomyśleć o zapasach na zimowe dni, więc warto wykona dżem malinowy z naturalnymi słodzikami. Szybki i łatwy domowy dżem malinowy. Dżem z malin o niskiej zawartości cukru, jest naturalnie słodzony miodem i cukrem kokosowym.
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 5 szklanek malin
– ¾ szklanki prawdziwego miodu
– ½ szklanki cukru kokosowego
– 1 szklanka soku jabłkowego (robimy własny sok)
Za pomocą wyciskarki wyciskamky sok z jabłek.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia,nie przykrywamy zawartości garnka. Zmniejszamy ogień i mieszamy od czasu do czasu. Gotujemy tak do momentu aż pozostanie nam ¼ pierwotnej objętości. Gdy osiągniemy pożądana konsystencje zajmie to około 30 minut, przekładamy dżem do słoików. Zakręcamy. Następnie musimy zakonserwować słoiki by przetrwały zimę, czy do dużego garnka nalewamy wody dno wykładamy ściereczką i umieszczamy w nim słoiki z dżemem. Gotujemy przez 20 minut. Następnie zagotowane słoiki układamy do góry dnem i czekamy aż ostygną. Chowamy do spiżarni.
Jest to zwycięska kombinacja dżemu! Poczujemy się o wiele lepiej, wiedząc, że cukier jest niski i nie mamy żadnych dodatkowych składników, więc warto zrobić sobie przysługę i zacząć robić swoje własne dżemy. Jest to prosty i bardzo wszechstronny przepis!