Zdrowy i pyszny dżem z malin i aronii.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowy i pyszny dżem z malin i aronii. Kiedy świeże owoce obfitują w okresie letnim koniecznie musimy je wykorzystać, czy to robiąc soki, dżemy, kompoty. Wykonanie domowego dżemu nie jest trudnym zadaniem, więc każdy sobie poradzi z wykonaniem domowego dżemu. Naprawdę warto! Gotowy dżem możemy wykorzystać jesienią do ciast, naleśników na słodko czy na kanapkę. Aż ślinka cieknie jak sobie o tym pomyślę. Więc moi drodzy zaopatrzymy się w maliny i aronię i do dzieła. Za niedługo będziemy się delektować wspaniałym smakiem dżemu z malin i aronii.
Aronia jest bogata w witaminy i składniki odżywcze, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto mieć w domu przetwory z tego owocu. Aronia ma silne właściwości antyoksydacyjne, dlatego chroni nasz organizm przed groźnymi chorobami takimi jak nowotwory, miażdżyca. Jedzenie tego owocu wpływa na układ krążenia. Zmniejsza stężenie glukozy we krwi i dlatego wskazany jest dla osób z cukrzycą. Opóźniają postępowanie chorób takich jak zaćma i jaskra. Witaminy jakie znajdziemy w aronii to: A, B2, B3, B6, B9, C, E, K. Składniki mineralne występujące w aronii to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, miedź, bor, jod, kobalt.
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1,2 kg malin
– 250 g cukru
– sok z dwóch cytryn
– 500 g aronii
Umyte owoce umieszczamy w rondlu i zasypujemy cukrem. Owoce stawiamy na ogniu. Dodajemy sok z cytryn. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Musimy uzyskać konsystencję dżemu. Ugotowane owoce miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Owoce co chwilę mieszamy, aby nie przywarły nam do dna. Gotowy dżem z aronii i malin przekładamy do słoików.
Do dużego garnka nalewamy wody, spód wykładamy ściereczką i umieszczamy słoiki w garnku. Gotujemy przez 10 minut. Gorące słoiki układamy na blacie do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
W zimna porę roku możemy delektować się wspaniałym smakiem malin i aronii, który sprytnie zamknęliśmy w słoiku. Zdrowy, z mała zawartością cukru dżem z malin i aronii mamy zawsze pod ręką.
Życzę wszystkim udanych przetworów!
ZDROWY I PYSZNY DŻEM Z MALIN I ARONII!