Zdrowy krem czekoladowy z daktyli i orzechów. Na kanapkę i do ciasta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowy krem czekoladowy z daktyli i orzechów. Na kanapkę i do ciasta. Ta niesamowita mikstura czekolady, którą używam do wszystkiego od smarowidła na kanapki po warstwowe ciasta. Krem jest bardzo prosty w wykonaniu i potrzebujemy tylko trzech składników. Nasz krem jest bez jajek, bez cukru, bez masła, bez śmietany tylko wspaniałe daktyle, orzechy i prawdziwe kakao i to wszystko.
Moje dzieci przepadają za czekoladą, z reszta chyba nie tylko moje, ale pragnę dać im zdrowy smakołyk i od małego nauczyć zdrowych nawyków żywieniowych, dlatego co wykonać sama to to robię. Więc moi drodzy zachęcam Was do wykonania tego wspaniałego kremu czekoladowego. Pokochacie go tak samo mocno jak ja!
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 380 g orzechów laskowych
– 100 g daktyli
– 5 łyżek kakao
Daktyle namaczamy w wodzie przez ok 1 godzinę.
Orzechy laskowe rozkładamy na blaszce do pieczenie i pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C. Zostawiamy do ostygnięcia, następnie lekko pocieramy w dłoniach aby pozbyć się skórki. Upieczone i oczyszczone orzechy przekładamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego masła ( zajmie to ponad 10 minut) następnie dodajemy namoczone i odsączone daktyle i kakao, ponownie włączamy blender i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem przekładamy do słoiczka.
Pyszny, zdrowy krem czekoladowy. Ty i Twoja rodzina go pokocha.
ZDROWY KREM CZEKOLADOWY Z DAKTYLI I ORZECHÓW!