Zdrowy sernik truskawkowy. Sernik na zimno.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowy sernik truskawkowy. Sernik na zimno. Nie musimy włączać piekarnika by cieszyć się smacznym, soczystym sernikiem. Wystarczy przygotować sernik według poniższego przepisu by cieszyć się soczystym sernikiem. Sernik jest niesamowicie bogaty w składniki odżywcze, a jednocześnie lekki, wykonany ze wspaniałych truskawek. Całość komponuje się rewelacyjnie. Wspaniałe ciasto na każdą okazję.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Kasza gryczana jest bardzo popularna w Polsce i bardzo się z tego cieszę, ponieważ kasza jest jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm. Zalecana jest dla osób, które borykają się z zaparciami, zaburzeniami pracy jelit. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Obniża ciśnienie krwi. Kaszę powinny spożywać osoby cierpiące na anemię i kobiety z obfitymi miesiączkami. Wspomaga układ nerwowy. Zapobiega przerostowi gruczołu krokowego. Wzmacnia kości i dodaje energii. Wspomaga odchudzanie. Kasza nie zawiera glutenu dlatego jest wskazana dla osób cierpiących na celiakię. Witaminy jakie występują w kaszy gryczanej to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, P, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kaszy to: magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor, wapń, żelazo, miedź, kobalt, bor, jod, nikiel, sód. Zawiera bardzo dużo błonnika i białka.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 1 szklanka daktyli
– 1 woreczek kaszy gryczanej
– 2 łyżki kakao
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 łyżka sezamu
– 1 łyżka nasion chia
– ½ szklanki wiórków kokosowych
Masa serowa:
– 800 g twarogu półtłustego
– 1 puszka mleczka kokosowego
– sok z cytryny
– ¾ szklanki ksylitolu
– 3 szklanki mrożonych truskawek lub świeżych w sezonie
– 20 g żelatyny
– 100 ml mleka z płatków owsianych
Kaszę gryczaną gotujemy do momentu aż będzie al dente.
Wszystkie składniki na spód, czyli: słonecznik, ugotowana kaszę gryczaną, daktyle, wiórki kokosowe, kakao, sezam, chia umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu połączenia się składników. Masa musi być lepka i trzymać się razem.
Gotową masą wykładamy spód tortownicy. Uciskamy za pomocą szklanki by dobrze ugnieść spód sernika.
Truskawki za pomocą blendera ręcznego miksujemy na puree truskawkowe.
Twaróg mielimy dwa razy.
Do miski wlewamy mleczko kokosowe (pamiętajmy by trzymać je w lodówce przez 48 h, wtedy otrzymamy więcej mleczka), puree truskawkowe, ksylitol, sok z cytryny. Miksujemy by połączyć składniki, następnie dodajemy zmielony twaróg. Ponownie włączamy mikser i łączymy całą zawartość miski.
Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy je, gdy będzie bardzo ciepłe ściągamy je z ogni i dodajemy żelatynę mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie do garnka z żelatyną dodajemy łyżkę masy serowej mieszamy dokładnie. Zawartość garnka wylewamy do miski z serem i miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na spód. Wyrównujemy.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smaczny sernik truskawkowy, idealny pomysł na ciasto.