Zdrowy, smaczny sok z marchwi i imbiru.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowy, smaczny sok z marchwi i imbiru. Codzienne picie świeżo wyciskanych soków z warzyw to bardzo dobry sposób na dostarczenie organizmowi zbilansowaną dawkę składników odżywczych. To cudowny sok, który wspomaga by nasza skóra była jędrna i zachowała młody wygląd.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Jabłka zawierają takie witaminy jak: C, A, B1, B2, PP, dostarcza również takich minerałów jak potas i żelazo, w swoim składzie ma dużo błonnika roślinnego, a także pektynę (mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych roślin).
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 marchewek
– 1 cytryna bez skórki
– 2 cm imbiru
– 2 jabłka
– 1 łyżka oleju lnianego
Wszystkie składniki wkładamy do sokowirówki i wyciskamy z nich sok. Jak sok będzie gotowy to dodajemy do niego olej lniany. Dokładnie mieszamy. Gotowe.
I teraz mamy odrobinę zdrowia i relaksu, delektując się smacznym, zdrowym sokiem z marchewki i imbiru.
WYŚMIENITY SOK!