Zdrowy, zielony koktajl ze spiruliną.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowy, zielony koktajl ze spiruliną. Czasami się zdarza, że w niektóre dni potrzebujemy większej dawki witamin, a szklanka zielonego koktajlu ze spiruliną jest najlepszym sposobem uzyskanie tego. Wyjątkowo odżywczy koktajl i pełen przeciwutleniaczy. Dzięki wspaniałej kombinacji szpinaku, jarmużu, banana i ogórka i te wspaniałe nasiona chia i na koniec spirulina. Już nie mogę się doczekać kolejnego łyku tego wspaniałego koktajlu.
Spirulina to szmaragdowozielona alga posiadająca wspaniałe właściwości dla naszego zdrowia. Zaliczana jest do superfood. Składniki, które posiada są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Śmiało możemy ją dodawać do batonów, koktajli, smoothie. Spirulina posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów, wspiera układ immunologiczny, pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Zwiększa wytwarzanie krwinek czerwonych, czyli chroni przed anemią. Posiada właściwości przeciwwirusowe, hamuje rozwój nowotworów i wspiera w procesie leczenia ów chorób. Oczyszcza nasz organizm z metali ciężkich. Witaminy jakie znajdziemy w spirulinie to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K. Składniki mineralne to: wapń, potas, selen, mangan, chrom, sód, magnez, fosfor, miedź, cynk, potas, żelazo. Ponad to znajdziemy w niej kwasy omega-3, omega-6, kwas gamma-linolenowy.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 ml mleka kokosowego
– 1 banana
– ½ ogórka
– garść szpinaku
– garść jarmużu
– 1 łyżka spiruliny
– 1 łyżka nasion chia
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
Pyszny, zdrowy zielony koktajl.
ZIELONY KOKTAJL ZE SPIRULINĄ!