Zielona zupa krem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zielona zupa krem. Zielona zupa krem jest przepełniona zdrowymi i smacznymi warzywami, takimi jak: szpinak, brokuł, ziemniaki, marchewka, pietruszka, por i czosnek. Może część z Was pomyśli, że ta zielona zupa krem jest troszkę szalona. Kto przy zdrowych zmysłach połączyłby szpinak z porem i brokułem w zupie? Zróbmy, nie oceniajmy! Ta zupa jest niesamowita! Ziemniak wspaniale zagęszcza zupę co czyni ją bardziej sycącą.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 por
– 1 brokuł
– 400 g szpinaku
– 3 ząbki czosnku
– 3 ziemniaki
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– sól, pieprz
Warzywa myjemy.
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
Brokuła dzielimy na różyczki.
Por kroimy w krążki.
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy wszystkie warzywa. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 20 minut. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem ręcznym. Możemy podawać z jogurtem greckim lub gęstą śmietaną.
Ta zupa jest dokładnie tym za co się podaje: bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo zdrowa. Smaki zupy są łagodne i proste z odrobiną czosnku i pora w połączeniu z zielonymi warzywami sprawia, że zupa smakuje wspaniale. Z pewnością są odważniejsze i bardziej ekscytujące zupy ale jeśli szukamy łatwego i zdrowego sposobu na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw to ta zupa jest odpowiednia.