Zielone smoothie z jarmużem, szpinakiem i ogórkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zielone smoothie z jarmużem, szpinakiem i ogórkiem. Czasami zdarza się, że nie mamy ochoty na jedzenie kolejnej sałatki z warzywami, ale przecież trzeba jeść warzywa i owoce by dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, wtedy wystarczy zrobić pyszne, zielone smoothie i problem mamy z głowy. Porcja witamina jest dostarczona i oto przecież chodzi. Zielone smoothie jest bardzo proste i smaczne jednocześnie. Ta kremowa mikstura dostarczy wszystkiego co nasz organizm potrzebuje, więc moi kochani czas zacząć naszą miksturę. Mieszamy składniki i pijemy dla dobrego zdrowia!
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Jest to roślina o właściwościach prozdrowotnych i jest zaliczana do super-food, czyli do żywności bogatej w wartości odżywcze. Jedzenie jarmużu wpływa na poprawę naszej pamięci, obniża cholesterol, chroni nasze kości. Jarmuż jest pełen antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym. Liście jarmużu są cennym źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Witaminy wchodzące w skład jarmużu: A, B6, C, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina, minerały to: wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, magnez. Jest cennym źródłem sulforafanu, jest to związek, który działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Jarmużu poprawia przemianę materii, odkwasza organizm, zwalcza infekcje.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
-3/4 szklanki wody mineralnej
– ½ ogórka
– sok z 1 cytryny
– garść liści jarmużu
– garść szpinaku
– 1 jabłko zielone
– 1 łyżeczka miodu
Ogórka kroimy na małe kawałki i wkładamy do blendera.
Jabłko kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazda nasiennego, pokrojone jabłko również umieszczamy w blenderze. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Włączamy blender i miksujemy do uzyskania gładkiego smoothie.
Po której chwili nasz zdrowy, zielony napój jest gotowy.
Mega dużo witamin w jednej szklance. Super!
ZIELONE SMOOTHIE Z JARMUŻEM, SZPINAKIEM I OGÓRKIEM!