Zielone smoothie z ogórka i awokado. Wegańskie smoothie.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zielone smoothie z ogórka i awokado. Wegańskie smoothie. Nic nie przebije tego orzeźwiającego smoothie w letni ciepły dzień. Jest to smoothie idealne na drugie śniadanie lub przekąskę. Lekko tropikalne, kremowe i jadalne smoothie z ogórka i awokado, dodatek pomarańczy, cytryny, jabłka i szpinaku nadaje smoothie dodatkowych wartości odżywczych. Smoothie jest bez nabiału, bez glutenu i wegańskie. Wspaniałe smoothie dla każdego!
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– sok z 1 cytryny
– 250 ml świeżego soku z jabłek
– ½ awokado
– ½ ogórka
– 1 zielone jabłko
– 1 pomarańcz
– 2 pełne garście świeżego szpinaku
Wyciskamy sok z jabłek.
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania smoothie wkładamy do blendera. Włączamy i czekamy aż smoothie będzi gładkie i kremowe.
Maślane awokado, chrupiący ogórek, sok z jabłek, pomarańcz, szpinak, cytryna i jabłko sprawiają, że to smoothie jest świetnym sposobem na orzeźwienie w ciągu dnia. Smoothie, które jest zarówno pyszne, zarówno zdrowe jak i zauważalnie słodkie.