Zielone spaghetti.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zielone spaghetti, świetny pomysł na z zdrowy obiad, który będzie lekki lecz sycący. Kompozycja składników zapewnia nam niesamowite wrażenia smakowe. Danie, które prezentuję jest bardzo zdrowe dzięki produktom, których użyłam, więc moi kochani nie ma co się zastanawiać tylko trzeba brać się do gotowania obiadu. Więc zaczynamy!
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 awokado
– 1 pęczek bazylii
– 1 jajko
– 1 kubek wody z makaronu
– ½ opakowania makaronu nitki
– 300 g piersi z kurczaka
– 2 cukinie
– 6 ząbków czosnku
– sól, pieprz,
– 2 łyżeczki oregano
– olej kokosowy
– ziołowa przyprawa do kurczaka
Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu odlewamy jeden kubek wody.
Awokado, bazylię, wodę i jajko umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
Na patelni smażymy kurczaka na oleju kokosowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i dodajemy oregano. Mieszamy dokładnie. Do usmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę smażymy. A teraz dodajemy nasz sos z awokado. Dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem i gotowe.
Rozkładamy na talerze makaron i polewamy zielonym, mega zdrowym sosem. Pycha.
Smacznego!
ZIELONE SPAGHETTI! SMACZNIE I ZDROWO!