Zielony koktajl z chia szpinakiem i ananasem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zielony koktajl z chia szpinakiem i ananasem. Czy świetnie się bawicie przygotowując smaczne wegańskie koktajle? Oto wspaniały przepis na koktajl ze szpinakiem, ananasem, nasionami chia, bananem i mlekiem migdałowym! Połączenie tych składników tworzy pyszny zielony koktajl, który idealnie może nam zastąpić śniadanie! Jeśli są osoby co boją się smaku szpinaku to bez obaw, ponieważ jest on całkowicie ukryty przez cudowną słodycz banana i ananasa. Nasiona chia znajdujące się w koktajlu dają również świetne korzyści zdrowotne.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Ananas jest pięknym, soczystym, aromatycznym, o doskonałym smaku i o niesamowitych właściwościach leczniczych owocem. Ananas jest owocem wspomagającym odchudzanie. Dzięki zawartości bromeliny ananas ma właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Wspomaga procesy przemiany materii, co jest zaletą w okresie odchudzania. Witaminy zawarte w ananasie to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, cynk, potas, sód, żelazo, magnez, wapń. Zawiera sporo błonnika.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka świeżych liści szpinaku
– 1 szklanka ananasa
– 1 łyżka nasion chia
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1 banana
Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy z dużą prędkością by uzyskać gładką konsystencję koktajlu. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty możemy dodać troszkę więcej mleka migdałowego. Gotowy koktajle przelewamy do szklanki.
Zielony koktajl idealnie zastąpi nam poranny posiłek. W koktajlach czy smoothie fajne jest to, że z rana możemy szybko je zrobić, wlać do pojemnika i po drodze cieszyć się pożywnym śniadaniem.