Zielony koktajl z mango i ananasa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zielony koktajl z mango i ananasa. Tropikalny zielony koktajl. Koktajl ma zaledwie sześć składników i możemy go przygotowanie w kilka minut. Mieszanka ananasa, mango, banana, malin oraz mleka migdałowego nadają koktajlowi cudowny smak. Szpinak nadaje koktajlowi cudownej zieleni. Tropikalne smaki ananasa i mango tworzą bardzo orzeźwiający koktajl. Wszyscy pokochamy ten zielony koktajl z mango i ananasa. Koktajle to świetny sposób na zdobycie dodatkowych porcji warzyw i owoców.
Mango jest to owoc egzotyczny, bardzo popularny, smaczny i zalicza się do najzdrowszych owoców na świecie. Nazywany jest ‘’owocem młodości’’. Mango jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów. Związki mineralne zawarte w mango: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, sód. Witaminy jakie możemy znaleźć w mango to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Poza tym występuje też błonnik.
Ananas jest pięknym, soczystym, aromatycznym, o doskonałym smaku i o niesamowitych właściwościach leczniczych owocem. Ananas jest owocem wspomagającym odchudzanie. Dzięki zawartości bromeliny ananas ma właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Wspomaga procesy przemiany materii, co jest zaletą w okresie odchudzania. Witaminy zawarte w ananasie to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, cynk, potas, sód, żelazo, magnez, wapń. Zawiera sporo błonnika.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki szpinaku
– 1 szklanka mrożonego ananasa
– 1 szklanka mrożonego mango
– 1 banana
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 szklanka malin lub truskawek
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek.
Co sprawia, że ten koktajl jest tak wyjątkowy? Smak, łatwość przygotowania i bogactwo składników odżywczych. Przy pierwszym łyku koktajl smakuje słodkim ananasem i mango. Banan nadaje masie kremowości a szpinak ma tak łagodny smak, że nie można go posmakować. Pod względem odżywczym ten zielony koktajl zapewnia bogactwo składników odżywczych, które pokocha nasz organizm – takich jak potas, witamina C, witamina A, kwas foliowy i przeciwutleniacze. To świetny sposób by rozpocząć dzień od zdrowego koktajlu lub jako energetyczna przepaskę po południu.