Złocisty kurczak z ryżem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Złocisty kurczak z ryżem. Pieczone udka z kurczaka z dodatkiem puszystego, miękkiego ryżu i to wszystkie pieczone w jednym naczyniu. Nie ma nic lepszego na obiad niż to cudowne, jednogarnkowe danie. Ryż jest skandalicznie pyszny, a mięso mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Zachęcam wszystkich do przygotowanie tego prostego dania obiadowego.
Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie ryżu wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed wolnymi rodnikami. Może chronić przed nowotworem. Witaminy jakie znajdziemy w ryżu to: B1, B2, B5, B6, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, selen, potas. Znajdziemy w nim także błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szt przyprawy Kamis złocista do kurczaka
– ½ kostki masła
– 1 litr mleka
– 2 szklanki ryżu
– 1 kg udek
Udka z kurczaka przyprawiamy przyprawą i najlepiej odstawiamy na całą noc.
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, wsypujemy ryż i wlewamy mleko. Na wierzch kładziemy rozdrobnione masło. Przykrywamy i pieczemy 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Po upływie dwóch godzin wyciągamy nasza potrawę i rozkładamy na talerze.
Pamiętajmy, że przygotowanie składników zajmie nam tylko chwilkę, jednak pieczenie jest czasochłonne, więc pamiętajmy o tym przygotowując to danie na obiad, by w miarę wcześnie włączyć piekarni.Smacznego!