Zupa cytrynowa z kurczakiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa cytrynowa z kurczakiem. Pyszna lekka zupa zapakowana w super smaczne składniki, takie jak: seler naciowy, marchewka, ryż, czosnek, kurczak, sok z cytryny, cebula i natka pietruszki. Ta zupa jest pyszna i bardzo sycąca i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Zupa ma prosty ale absolutnie wspaniały smak i sprawia, że chce się nią delektować bez końca. Świeżo wyciśnięty sok z cytryny dodaje lekkiego cytrusowego posmaku, który łączy wszystko w całość. Warzywa nadają zupie smak i teksturę i są oczywiście bardzo dobre dla nas.
Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie ryżu wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed wolnymi rodnikami. Może chronić przed nowotworem. Witaminy jakie znajdziemy w ryżu to: B1, B2, B5, B6, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, selen, potas. Znajdziemy w nim także błonnik.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 piersi z kurczaka
– 8 szklanek wody
– ½ szklanki ryżu
– 3 marchewki
– 1 cebula
– 3 łodygi selera naciowego
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– sok z jednej cytryny
– natka pietruszki
– 2 liście laurowe
Pierś z kurczaka myjemy.
Do garnka nalewamy wodę i wkładamy mięso. Gotujemy, wyciągamy szumowiny. Dodajemy listki laurowe. Gdy mięsko się troszkę podgotuje dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ryż. Gotujemy około 10 minut. Następnie wkładamy pokrojoną w krostę cebulę, czosnek portrecisty przez praskę i seler naciowy pokrojony w plasterki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mięso wyciągamy z garnka i dzielimy je na małe kawałeczki. Ponownie umieszczamy je w garnku. Dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy w razie potrzeby.
Ugotowaną zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zupy są zdrowe wszyscy o tym wiemy, dodatkowo mają kilka dodatkowych atutów, wykonuje się je bardzo szybko, jest to danie jednogarnkowe, wykorzystujemy świeże i zdrowe składniki i są idealne gdy jest zimno na zewnątrz.