Zupa czosnkowa z grzankami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa czosnkowa z grzankami. Kto szuka przepisu na pyszną i zdrową zupę? To jest to! Pyszny pomysł na zdrowy obiad. Zupa idealnie nadaje się na zimowe dni, fantastycznie nas rozgrzeje i wzmocni odporność. Jest to prosty przepis na zupę czosnkową. Ta pyszna zupa ma gładki, bogaty smak i cudowny aromat czosnku zachęca tylko do jedzenia. Zupa z dodatkiem grzanek czyni ją bardziej sycącą.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ główki czosnku
– 2 marchewki
– 2 cebule
– 800 g ziemniaków
– 1 korzeń pietruszki
– natka pietruszki
– 250 g serka mascarpone
– sól, pieprz
– 1 l bulionu
– grzanki
Do garnka wlewamy bulion i dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień, gotujemy warzywa przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy ząbki czosnku i pokrojona cebulę. Gotujemy kolejne 10 minut. Na zakończenie dodajemy serek mascarpone i przyprawiamy solą i pieprzem. Zawartość garnka miksujemy blenderem ręcznym. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z grzankami.
Miseczka zupy czosnkowej z dodatkiem pietruszki, marchewki, grzanek, natki, cebuli, serka mascarpone i ziemniaków to szybki i znaczny pomysł na zdrowy obiad. Zupa czosnkowa ma same korzyści zdrowotne, więc warto ją wprowadzić do menu. Jeśli obawiamy się, że czosnek nada zupie pikantny i ostry smak to nic bardziej mylnego. Ta zupa ma przyjemny i delikatny smak pełen warzyw. Najlepsza zupa na chłodne dni.