Zupa kalafiorowa z soczewicą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa kalafiorowa z soczewicą. Dlaczego domowe zupy smakują najlepiej? Na pierwszy rzut oka ta zupa nie wygląda fantazyjnie ale jej smak sprawi, że nasze kubki smakowe wyrwą się z ponurej rutyny. Ta zupa z kalafiorem i soczewicą to hit sezonu. Nie ma lepszego dania na poprawę humoru i podzielenia się z rodziną pyszną zupą wypełnioną soczewicą, kalafiorem, marchewką, cebulą i ryżem. Zupa jest pełna błonnika, białka roślinnego oraz składników odżywczych. Zupa pełna smaku i aromatu.
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kalafior
– 2 marchewki
– 1 cebula
– ½ szklanki brązowego ryżu
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa
– papryka słodka
– 3 łyżki śmietany
Kalafior dzielimy na różyczki i myjemy. Marchewka ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę.
Do garnka nalewamy wodę i dodajemy różyczki kalafiora. Dodajemy pokrojoną cebulę. Przykrywamy garnek pokrywką. Czekamy aż zawartość garnka zacznie się gotować wtedy wsypujemy ryż, soczewicę i dodajemy startą marchewkę. Gotujemy przez około 20 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę słodką oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy.
Gdy warzywa są już miękkie ściągamy garnek z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Zupa jest gotowa.
Składniki takie jak soczewica, kalafior, ryż, marchewka, cebula składają się na niedrogi i smaczny posiłek. Ta prosta zupa jest pożywna, smaczna i bogata w składniki odżywcze! To idealny rodzinny posiłek na pracowity dzień w tygodniu.