Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupa z dodatkiem kapusty jest najbardziej pyszną i niezwykłą zupą. Kiszona kapusta nadaję zupie piękny zapach i cudowną konsystencję a dodatek frankfurterek nadaje zupie subtelny smak ( oczywiście możemy użyć innego rodzaju mięsa ). Doskonała zupa do świeżego, domowego pieczywa. Zupa z kapustą jest sycąca i bardzo rozgrzewająca. Cudowna zupka na zimne dni.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 duża cebula
– 3 średnie ziemniaki
– 10 frankfurterki
– 2 marchewki
– 4 szklanki posiekanej kapusty kiszonej
– 2 łodygi selera
– sól, pieprz
– 250 ml śmietany
– natka pietruszki
– świeży koperek
Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, seler kroimy w paseczki, kapustę siekamy drobno, cebulę kroimy w kostkę.
Do garnka nalewamy wodę dodajemy frankfurterki pokrojone w plasterki, cebulę. Gotujemy aż cebula zmięknie. Dodajemy seler, ziemniaki, marchew, kapustę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut. Następnie wlewamy śmietanę. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut. Zupa gotowa.
Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem.
Polskie dania są przepyszne, przepisy naszych babć wracają do łask z czego bardzo się cieszę. Zupka kapuśniak jest bardzo pożywna, zdrowa i idealna na chłodne dni. Jeśli szukamy pretekstu by zajadać się kiszoną kapustą to warto wykonać tą pyszną, zdrową zupę. Ta zupa jest satysfakcjonująca dla ciała jak i dla duszy. Połączenie kapusty, marchewki, cebuli, ziemniaków, selera, pietruszki i koperku to jest połączenie nie do pobicia!