Zupa koperkowa.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa koperkowa. Jest to tradycyjna polska zupa – prosta, ukazująca smak koperku. Zupa ta jest najsmaczniejsza wiosną i latem kiedy mamy dostęp do świeżego koperku. Ta zupa koperkowa jest jedną z najlepszych zup jakie możemy sobie podarować. Zupa wypełniona marchewką, porem, ziemniakami, natka pietruszki, koperkiem i wszystko to w jednym garnku. Smaczna i zdrowa zupa, który syci na długo.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 litr bulionu warzywnego
– 4 ziemniaki
– 3 marchewki
– biała część pora
– 1 korzeń pietruszki
– 2 pęczki koperku
– 5 łyżek śmietany
– sól, pieprz
– natka pietruszki
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki i koperek siekamy.
Do garnka wlewamy bulion dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę na sam koniec wsypujemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze około 5 minut i wyłączamy zupę.
Jest to idealny sposób na łączenie warzyw. Jest to pocieszające danie obiadowe, które wykonamy bardzo szybko. Kiedy nie mamy czasu na gotowanie i stanie przy garach warto zrobić zupę koperkową, którą wykonamy w kilka chwil a rodzina będzie zajadać się smaczną i zdrową zupą. Idealny obiad dla miłośników zup.