Zupa krem z cukinii.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa krem z cukinii. Wystarczy tylko sześć składników, byśmy mogli zrobić tą pyszną, szybką i zdrową zupę kremową z cukinii. Na przygotowanie kremowej zupy z cukinii nie potrzeba dużo czasu, więc jest to znakomita propozycja obiadowa dla osób zabieganych. Jest to miska dobroci, która rozgrzeje naszą duszę, zupa, która jest bardzo smaczna, niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Zróbmy cały garnek tej pysznej i zdrowej zupki z cukinii.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała cebula
– 3 średnie cukinie
– sól, pieprz
– 1 marchewka
– 1 litr bulionu
Cukinię kroimy w kostkę, cebulę na kroimy na pół a marchew w słupki.
Do garnka wlewamy bulion i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy przez 20 minut. Ściągamy garnek z ognia i blendujemy mikserem ręcznym. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut.
Gotowe.
Opcjonalnie możemy dodać śmietanę lub posypać startym serem parmezan.
Ta kremowa zupa z cukinii ma niesamowity smak, świeże warzywa i jest bez dodatku śmietany. Zdrowa i pożywna zupa, która smakiem zachwyca. Jej jedwabista konsystencja sprawia, że chcemy więcej i więcej. Nic nam nie da tyle satysfakcji jak domowa ciepła zupa. Bez wątpienia ta zupa będzie często gościła na naszych stołach. Ta zupa zapewni komfort jedzenia i nawet jeśli dodamy odrobinę śmietany to i tak będzie to niskokaloryczny posiłek, idealny na ciepłe i słoneczne dni!