Zupa krem z dyni.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa krem z dyni. Od dłuższego czasu zabierałam się za ugotowanie zupy z dyni, często dodaje dynie do soków, ale zupy jeszcze nie robiła, więc jest to moje pierwsze doświadczenie z tego typu zupą. Zupa krem jest tania, zdrowa i szybka w przygotowaniu, idealna na jesienne, chłodne dni. Szczerze mówiąc nie ma nic lepszego i zdrowszego niż zupa krem z dyni.
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg dyni
– 1 cebula
– 700 ml bulionu warzywnego
– sól, pieprz
– 3 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– ½ szklanki wody
– 2 marchewki
Obieramy dynię ze skórki i wyciągamy nasiona. Dynię i marchewkę kroimy ja w kostkę.
Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno.
Do garnka wlewamy bulion oraz wodę. Wkładamy dynię, czosnek, cebulę, marchewkę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka. Gotową zupę ściągamy z ognia i za pomocą blendera ręcznego miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji bez grudek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotowy krem z dyni rozlewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki, możemy również dodać troszkę jogurtu naturalnego.
Smakuje wyśmienicie, aż prosi się by wziąć dokładkę, ależ możemy się nią zajadać do woli, ponieważ jest niskokaloryczna i bardzo zdrowa.
Smacznego!