Zupa krem z soczewicy i pomidorów.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa krem z soczewicy i pomidorów. Zupa z soczewicy i pomidorów jest niesamowita! Zupa jest cudownie kremowa, aromatyczna i odżywcza. Zupa ma niską zawartość tłuszczu i jest bezglutenowa. Czerwona soczewica to idealny składnik do zup, nie potrzebuje namaczania, jest gotowa w kilka minut i możemy przyprawiać zupę na kilka sposobów. Jeśli znudziła się nam tradycyjna zupa pomidorowa to śmiało możemy do niej dodać soczewicę i cieszyć się nowym, pysznym smakiem zupy.
Soczewica czerwona jest dobrą alternatywa dla mięsa i warto wprowadzić to warzywo do swojej diety ze względu na jej dobroczynne właściwości. Soczewica pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia naszą przemianę materii. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Wskazana jest dla osób z nadciśnieniem, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru. Wspiera walkę z bezsennością oraz stresem. Powinny ją spożywać osoby mające problemy ze skurczami mięśni. Zapobiega zaparciom. Soczewicę mogą jeść osoby na diecie i cierpiące na cukrzycę. Jedzenie soczewicy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Witaminy jakie znajdziemy w soczewicy czerwonej to: B1, B2, B3, B5, B6, C,kwas foliowy, K. Składniki mineralne to: miedź, potas, cynk, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo. Zawiera dużo błonnika i białka.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 l bulionu
– 1 ½ szklanki czerwonej soczewicy
– 2 marchewki
– 1 puszka pomidorów
– ½ kg pomidorów
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki curry
– ½ łyżeczki kminku
– 2 łyżki śmietany
– natka pietruszki
Pomidory sparzamy a następnie pozbywamy się skórki.
Soczewicę przepłukujemy pod bieżącą wodą.
Do garnka wlewamy bulion. Dodajemy kawałki marchewki. Gdy będzie lekko miękka dodajemy kawałki cebuli, czosnek, soczewicę, pomidory z puszki i pomidory świeże. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry, kminkiem. Mieszamy. Gdy soczewica jest już miękka za pomocą blendera ręcznego miksujemy zawartość garnka. Dodajemy śmietanę i ewentualnie przyprawiamy do smaku.
Zupa krem sprawia, że czujemy się zadowoleni po zjedzeniu posiłku. Zupa wypełniona białkiem roślinnym i błonnikiem! Sycąca i obfita zupa, która idealnie nadaje się na zimna porę roku.