Zupa porowa z ziemniakami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa porowa z ziemniakami. Nic nie jest bardziej pocieszającego niż ciepła miseczka zupy krem. Zupa porowa z ziemniakami to klasyk, a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia! Jest to gęsta kremowa zupa, która wypełniona jest czosnkiem, marchewką, cebulą, pietruszką, ziemniakami i porem a całość delikatnie dopełniają przyprawy i serek mascarpone. Kilka dobrze dobranych składników, a efekt fantastyczny! Pyszna zupa na obiad!
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 duże pory
– 3 ziemniaki
– 2 marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 2 listki laurowe
– ziele angielskie
– 250 g serka mascarpone
– 2 – 3 litry wody
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa
– 1 cebula
– 5 ząbków czosnku
Pory myjemy i dokładnie oczyszczamy, białą część kroimy w plasterki.
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kostkę.
Do garnka nalewamy bulion lub wody i wsypujemy pokrojone warzywa. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy do momentu aż będą miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wyciągamy listki laurowe i ziele angielskie. Dodajemy serek monokarpiczne. Ugotowaną zupę ściągamy z ognia i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę.
Zupę rozlewamy do miseczek i możemy posypać grzankami.
Jest to rodzaj zupy, która jest tak prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smakuje jakbyśmy byli szefami kuchni. Zupa porowa z ziemiankami łagodnie łączy smak ziemniaka i pora, są to składniki, które wspaniale się uzupełniają. Zupa nie zawiera śmietany jednak serek mascarpone idealnie ją zastępuję, tworząc kremową zupę. Pyszna i pocieszająca zupa, którą pokocha cała rodzina!