Zupa porowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa porowa to jednogarnkowe danie dla całej rodziny, jest syte i smaczne. Zupa porowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Zupy stanowią wstęp do dania głównego i nie musimy ograniczać się do tradycyjnego rosołu. Świat zup jest bardzo bogaty, te różnorodne smaki i aromaty, coś pięknego. A zupa porowa jest … sami zobaczycie jak ją zrobicie.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo
Składniki jakich potrzebujemy:
– Olej
– 1 cebula
– 3 litry wody
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 2 listki laurowe
– Porcja rosołowa
– ¼ selera korzeń
– 5 łyżek ryżu białego
– 1 marchewka
– 2 pietruszki
– Natka pietruszki
– 4 ziemniaki
– 1 por
– Sol, pieprz
– Szczypta gałki muszkatołowej
Do garnka nalewamy wodę i gotujemy w niej porcję rosołową.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, jak cebula się zeszkli dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Jak porcja rosołowa będzie ugotowana dodajemy podsmażoną cebulę. Następnie dodajemy ryż i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy chwilkę. Na tarce ścieramy marchewkę, pietruszkę, seler, pora kroimy w pół krążki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i gotujemy do momentu aż ryż i ziemniaki będą miękkie. Przyprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Pyszny, smaczny i szybki obiad.
UWIELBIAM ZUPĘ POROWĄ!