Zupa szparagowa.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa szparagowa. Wiosna w pełni więc koniecznie musimy korzystać z jej dobroci. Przepis na soczystą, aksamitną wyraźnie wiosenną zupę ze szparagami i z dodatkiem warzyw. Jest to zdrowa zupa kremowa bez dodatku śmietany. Ta zupa szparagowa smakuje luksusowo tylko warzywa na rosołku. Ta urocza zupa ze szparagów jest o jedwabistej doskonałości. Zupa jest idealna na ciepłe dni.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 -3 ziemniaki
– 3 marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– porcja rosołowa
– 2 litry wody
– 2 listki laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 2 opakowania szparagów
– sól, pieprz
– szczypiorek do posypania
– biała część pora
– 5 ząbków czosnku
– olej do smażenia
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojonego pora przez 2 -3 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i chwilkę smażymy.
Do garnka nalewamy wodę i wkładamy porcje rosołową. Zbieramy szumowinę i wsypujemy pokrojone warzywa, czyli ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, szparagi, dodajemy także podsmażonego pora z czosnkiem. Dodajemy ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gdy warzywa się ugotują wyciągamy porcje rosołową, listki laurowe i ziele angielskie, za pomocą blendera ręcznego miksujemy zawartość garnka, uzyskamy w ten sposób zupę krem. Gotową zupę rozlewamy do miseczek posypujemy szczypiorkiem możemy także podawać z grzankami.
Pyszna zupa krem ze szparagów to czysty komfort jedzenia i tak prosty do zrobienia!