Zupa truskawkowa z makaronem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa truskawkowa z makaronem. Jest to lekka zupa na ciepłe dni. Obiad, który jest łatwy do zrobienia i możesz się nim cieszyć przez całe lato. Wakacje mogą być trudne jeśli starasz się unikać deserów i przekąsek naładowanych cukrem. Jednak ten przepis na zupę truskawkową to słodka uczta, którą możesz się cieszyć bez wyrzutów sumienia! Obiad, który smakuje jak deser, to jest to. Głęboki czerwony kolor oznacza, że zupa jest przyjemnie słodka i bardzo zdrowa. Najlepsze są świeże truskawki, ponieważ od razu możesz poczuć ten aromat dojrzałych truskawek.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Limonka inaczej limetka. Cieszy się mniejszą popularnością niż cytryna, a to wielka szkoda, ponieważ limonka ma liczne wartości odżywcze czyli zdrowotne także. Limonka zawiera duże ilości flawonoidów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Limetka pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje pracę wątroby. Sok z limonki chroni nasz organizm przed różnego rodzajami bakterii, wzmacnia naszą odporność. Pozytywnie wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Limetka zawiera bioflawonoidy, które posiadają właściwości antyoksydacyjne. Są to związki, które niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Bioflawonoidy chronią nas również przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Witaminy jakie znajdziemy w limonce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, potas, fosfor, magnez.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 kg truskawek
– 200 ml wody
– laska wanilii
– sok z limonki
– 3 łyżki syropu z agawy
– 300 g makaronu wstążki
– kilka listków mięty
– jogurt naturalny (opcjonalnie)
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Truskawki umyj i przełóż do garnka. Dodaj laskę wanilii i wlej wodę. Doprowadź do wrzenia i ściągnij garnek z ognia.
Następnie wyciągnij laskę wanilii, dodaj syrop z agawy, sok z limonki i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na puree.
Makaron rozłóż na talerzach i zalej zupą truskawkową, udekoruj listkami mięty i kleksem z jogurtu naturalnego jeśli lubisz.
Smacznego.
Ten przepis na zupę truskawkową z makaronem jest jedwabisty, słodki i kremowy oraz cudownie orzeźwiający. Wykonany jest dojrzałych truskawek, wanilii oraz pysznego makaronu. Ta zupa truskawkowa to wspaniała przystawka, pyszny deser, który sprawi, że będziesz siorbać lato z uśmiechem na twarzy. Zupa truskawkowa to idealne orzeźwienie w upalny, letni dzień. Smakuje słodkimi truskawkami z nuta wanilii i orzeźwiającą limonką.