Zupa z batatami i groszkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa z batatami i groszkiem. Ta przytulna wegańska zupa, która łączy w sobie kremowego batata z pysznym groszkiem, marchewką, czosnkiem, pietruszką, pomidorami, chili i kminkiem. Zupa z batatami i groszkiem jest łatwa w wykonaniu i zawiera same zdrowe składniki, bez dodatku mięsa. Zielony groszek łączy się z cudownie kremowym słodkim ziemniakiem w tej pysznej wegańskiej zupie. Doskonały, pyszny obiad.
Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które mają słaby wzrok. Magnes znajdujący się w batatach wpływa na pracę mięśni, wpływa na pracę układu trawiennego, hormonalnego i odpornościowego. Regulują poziom cukru we krwi. Wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy wchodzące w skład batatów to: A, B1,B2, B3, B5, B6,B9, B12, C, siarka, jod, D, E, K1. Pierwiastki mineralne jakie znajdziemy w batach to: fosfor, potas, magnez, mangan, sód, cynk, wapń, selen, żelazo, miedź.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 batat
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 1 puszka białej fasoli
– 2 łyżeczki chili
– 1 puszka pomidorów
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 100 g mrożonego groszku
– sól, pieprz
– 1,5 l wody
Fasolę odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Do garnka nalewamy wodę dodajemy pokrojonego w kostek batata, marchewkę i korzeń pietruszki. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Wsypujemy mrożony groszek i fasolę, przyprawiamy kminkiem, chili, solą i pieprzem. Gotujemy przez 5 minut na koniec dodajemy pomidory z puszki. Trzymamy jeszcze na ogniu kolejne 5 minut. Nasza zupa jest gotowa.
Pyszna zupa naładowana błonnikiem i pełna smaku, ta pyszna zupa z batatami i groszkiem to pocieszający wegański posiłek w chłodne dni. Wegańska zupa, wypielana marchewką, groszkiem, pietruszką, słodkim ziemniakiem, pomidorami, fasolą, cebulą i czosnkiem. Proste składniki i z łatwością dostępne a całość taka pyszna. Jeśli szukamy szybkiego przepisu na obiad, to zupa z batatami będzie wspaniałym rozwiązaniem. Smacznego.