Domowe, dietetyczne chipsy z jarmużu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe, dietetyczne chipsy z jarmużu. Jarmuż jest niewiarygodnym superfood, który jest pełen witamin i minerałów, wspaniałe jest to, że można go przekształcić w jeden z najzdrowszych i najbardziej wciągających przekąsek czyli chipsów. Ta domowa przekąska jest niezawodna, sprawdzi się jako zdrowy poczęstunek dla domowników lub gości. Są chrupiące i wszyscy będą prosić o więcej jarmużu. Są łatwe w przygotowaniu, więc poniżej przedstawię Wam przepis jak wykonać idealne chipsy z jarmużu. Metodą prób i błędów doszłam do idealnego przepisu.
Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Jest to roślina o właściwościach prozdrowotnych i jest zaliczana do super-food, czyli do żywności bogatej w wartości odżywcze. Jedzenie jarmużu wpływa na poprawę naszej pamięci, obniża cholesterol, chroni nasze kości. Jarmuż jest pełen antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym. Liście jarmużu są cennym źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Witaminy wchodzące w skład jarmużu: A, B6, C, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina, minerały to: wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, magnez. Jest cennym źródłem sulforafanu, jest to związek, który działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Jarmużu poprawia przemianę materii, odkwasza organizm, zwalcza infekcje.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie liści jarmużu
– 2 łyżki oleju roślinnego
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
– ¼ łyżeczki chili
Jarmuż myjemy i dokładnie osuszamy. Wycinamy grube włókna, które biegną przez środek liści. Liście kroimy na mniejsze kawałki ok 3 – 4 cm. Przekładamy liście do dużej miski i dodajemy nasze przyprawy, czyli: sól, chili i polewamy olejem. Mieszamy dokładnie. Papierem do pieczenia wykładamy naszą blaszkę i układamy na niej liście jarmużu. Nie układamy liści jeden na drugim, powinny leżeć obok siebie.
Piekarnik nastawiamy na 150°C i pieczemy 7 minut. Nasze chipsy mają być chrupkie. Jeśli po 7 minutach liście jarmużu wciąż będą wilgotne zostawiamy je jeszcze na chwilkę. Wszystko zależy od wielkości chipsów, odmiany jarmużu oraz od piekarnika. U mnie zajmuje to 7 minut u Was może to zająć tyle samo bądź dłużej. Po kilku minutach mamy chipsy gotowe.
Jeśli wszystkie liście jarmużu nam się nie zmieściły na blaszce to teraz wkładamy kolejną porcję.
Teraz możemy usiąść wygodnie przed książka bądź telewizorem i zajadać się zdrowymi, pysznymi chipsami z jarmużu.
DOMOWE, DIETETYCZNE CHIPSY Z JARMUŻU!