Smalec z kaszy jaglanej.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smalec z kaszy jaglanej. Wszyscy wiemy, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa, możemy z niej wypiekać ciasta, robić desery, podawać ją do drugiego dania zamiast ziemniaków. A czy próbowaliście wykonać z niej smalec? Brzmi dziwnie, prawda? A jednak! Osobiście nie lubię smalcu wykonanego z tłuszczu, więc go nie jadam, ale smalec z kaszy jaglanej jak najbardziej jest jednym z moich ulubionych smarowideł na kanapkę! Pragnę podzielić się z Wami wegetariańskim przepisem na smalec z kaszy jaglanej.
Kasza jaglana jest jedna z najzdrowszych kasz i nie jest zbyt doceniana, a szkoda ponieważ posiada wiele właściwości odżywczych. Powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu ze względu na jej właściwości zdrowotne. Idealnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla osób cierpiących na alergię. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia naszą pamięć. Jest lekkostrawna, więc zalecana jest dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm, w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn. Regularne jedzenie kaszy zapobiega powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Dobrze wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy jaglanej to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka wody
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 1 jabłko
– 2 łyżeczki majeranku
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju kokosowego
Kaszę wsypujemy na sito i przelewamy raz zimna i raz ciepłą wodą, pozbywamy się goryczki. Do garnka wlewamy wodę, gdy będzie się gotowała wsypujemy kaszę. Doprawiamy solą i gotujemy do miękkości. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą.
Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy pokrojona cebule i jabłko. Dodajemy posiekany czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy sól, pieprz i majeranek i smażymy jeszcze chwilę. Jabłko z cebula dodajemy do kaszy jaglanej i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Przyprawiamy do smaku.
W ten oto prosty i tani sposób możemy delektować się zdrowym smalcem.
Nie przepadam za tradycyjnym smalcem, dlatego postanowiłam wykonać wegetariański smalec, który jest zdrowy i pyszny!
SMALEC Z KASZY JAGLANEJ!
SAMO ZDROWIE!