Placki z puree ziemniaczanego z serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z puree ziemniaczanego z serem. Te placki są jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie resztek tłuczonych ziemniaków. Zazwyczaj wykonywałam z nich kopytka, jednak pewnego razu moje dzieci chciały na podwieczorek placuszki i to wydarzenie natchnęło mnie do smażenia placków z puree ziemniaczanego z serem. Placki okazały się strzałem w dziesiątkę. Mega serowe, kremowe i na zewnątrz bardzo chrupiące.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki puree ziemniaczanego
– 1 szklanka sera mozzarella
– ½ szklanki szczypiorku
– 1 jajko
– ¼ szklanki mąki
– ½ szklanki bułki tartej
– olej do smażenia
Do miski wkładamy ugniecione ziemniaki, dodajemy starty ser mozzarella, mąkę, jajko i posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto na placki jest zbyt luźne dodajemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Z gotowej masy ziemniaczanej formujemy placki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
Idealny pomysł na podwieczorek lub przekąskę, chociaż do obiadu też będą pasowały. Placki są bardzo smaczne i szybko znikają. Życzę smacznego!