Tradycyjna zapiekanka na bułce z pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tradycyjna zapiekanka na bułce z pieczarkami. Zapiekanka jest daniem typowo polskim. Chrupiąca bagietka, pieczarkowy farsz i ser. Bardzo szybki i smaczny fast food w domowym wykonaniu. Czasami gdy mam ochotę na jakieś mniej zdrowe danie, wtedy wykonuję smaczną, tradycyjną zapiekankę i cała rodzina się nią zajada, a dzieci za nią przepadają.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 długa bagietka pełnoziarnista
– 700 g pieczarek
– 250 g startego sera mozzarella
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– sól, pieprz
– ketchup
– olej kokosowy
– szczypiorek
Pieczarki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wsypujemy posiekaną cebulę,gdy się lekko zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż zmiękną. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze chwilkę.
Bagietkę przecinamy na pół i rozkładamy farsz pieczarkowy. Następnie posypujemy serem mozzarella. Gotowe bagietki wkładamy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C i pieczemy przez 10 minut.
Upieczone bagietki kładziemy na talerz, polewamy ketchupem i posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekanki mogą stanowić smaczny poczęstunek dla gości bądź jako oddzielny posiłek z dodatkiem smacznej sałatki.
TRADYCYJNE ZAPIEKANKI NA BUŁCE Z PIECZARKAMI!