Domowy knoppers. Domowe wafelki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy knoppers. Domowe wafelki. Wafelki, które dziś prezentuję nie są zbyt słodkie, mają idealną równowagę w smaku. Znajomi, którzy już skosztowali domowego knoppersa, przygotowują je często na święta lub imprezy urodzinowe bądź bez okazji. Domowe wafelki nie wymagają pieczenia, wystarczy wykonać krem biały oraz czekoladowy i rozłożyć na waflach i gotowe. Tylko trzeba się spieszyć z jedzeniem, bo szybko znikają z talerza!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 5 arkuszy wafli prostokątnych
– ulubiona czekolada do polania
Krem biały:
– 1 szklanka mleka w proszku
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 kostki masła
Krem czekoladowy:
– 400 g kremu czekoladowego
– 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
– 1 łyżka mleka w proszku
– ½ szklanki kakao
W jednej misce umieszczamy wszystkie składniki do wykonania kremu czekoladowego. Dokładnie mieszamy.
W drugiej misce umieszczamy miękkie masło i miksujemy, powoli dodajemy mleko w proszku i cukier puder. Miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy.
Nasze kremy są już gotowe, więc przechodzimy do rozkładania kremu, każdy krem indywidualnie rozsmarowujemy na waflu, równomiernie i w każdym zakamarku. Gdy nasz wafel jest już gotowy wkładamy go do lodówki na ok godzinę.
Po wyciągnięciu polewamy go roztopioną czekoladą, gdy czekolada zastygnie kroimy go na małe kawałki.
Małe kwadraciki domowego knoppersa świetnie się sprawdzą do porannej kawy lub herbaty. Miło jest się delektować smacznym waflem domowym. Z pewnością Twoja rodzina go pokocha, a dzieciaczki w szczególności. Życzę smacznego i przyjemnego relaksu z kanapką knoppers!
DOMOWY KNOPPERS. DOMOWE WAFELKI!