Parowańce z jagodami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Parowańce z jagodami. Są to mięciutkie bułki z jagodami. Parowańce robi się podobnie do bułeczek z jagodami, jedyna różnica to parowańce gotujemy na parze. Z pewnością niektórzy z Was się zdziwią, ale bułeczki są miękkie, delikatne, najlepiej mi smakują gdy są jeszcze ciepłe. Zaufajcie mi, jeśli raz ich spróbujecie to zakochacie się w tym przepisie, tak jak ja!
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg mąki tortowej
– 2 szanki mleka
– 100g drożdży
– ½ kostki masła
– ½ szklanki cukru + 2 łyżeczki
– 3 jajka
– 300 g jagód
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W osobnej misce wsypujemy mąkę cukier, szczypta soli, jajka. Mieszamy dokładnie. Gdy drożdże urosną dodajemy je do ciasta. Mieszamy. Masło wkładamy do garnka i podgrzewamy by nam się rozpuściło. Dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość będziemy mogli zacząć wykonywać bułeczki.
Jagody mieszamy z cukrem.
Łyżkę maczamy w wodzie i bierzemy kawałek ciasta rozpłaszczamy je i w środek dodajemy trochę jagód i zlepiamy. Ręce możemy posypać mąka by ciasto nam nie przywierało. Uformowane bułeczki układamy na wkładzie parowym, który wcześniej posmarowaliśmy olejem. Bułki gotujemy na parze przez ok 10 minut. Pamiętajmy do garnka podstawowego nalać wody.
W ten oto wspaniały sposób mamy zdrowe i smaczne bułeczki z jagodami. Przepadam za parowańcami, w sezonie letnim obowiązkowo muszę je wykonać i dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami tym oto przepisem! Smacznego!
SMACZNE PAROWAŃCE Z JAGODAMI!