Zapiekana brukselka z serem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekana brukselka z serem. Z tego co zauważyłam dużo ludzi ma dziwny wyraz twarzy jeśli chodzi o konsumowanie brukselki, ale przecież jest ona bardzo smaczna no i oczywiście bardzo zdrowa. Niedawno dodawałam przepis na brukselkę z czosnkiem i cebulą, tym razem podzielę się z Wami przepisem na zapiekaną brukselkę z serem. Może to przekona sceptyków, że brukselka jest bardzo smaczna i że warto wprowadzić ją do swojej diety. Brukselka wspaniale komponuje się z ciągnącym serem, który idealnie tworzy złoty wierzch. Ten przepis gwarantuje sukces. Pysznie!
Brukselka to warzywo, które posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Brukselka wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, również może wzmagać płodność. Brukselka poprawia nasze trawienie, jest świetnym dodatkiem dla wszystkich, którzy chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Ma dużo białka i błonnika. Posiada również właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warzywo to chroni również dziąsła, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kolejnymi właściwościami zdrowotnymi jakie ma brukselka jest to, że wspomaga nasz wzrok, chroni przed anemią i przerostem gruczołu krokowego. Witaminy jakie znajdziemy w brukselce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w małej kapustce to: fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, sód, potas, mangan, selen, miedź.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g brukselki
– ¼ szklanki sera parmezan
– 1/3 szklanki sera mozzarella
– 4 łyżki bułki tartej
– sól, pieprz
– 5 łyżek oleju
Brukselkę myjemy, odcinamy końcówki i przecinamy na pół.
Pokrojoną brukselkę wkładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, ser parmezan i mozzarella, sól, pieprz i olej. Dokładnie mieszamy.
Naczynie do pieczenia wykładamy papierem i umieszczamy w nim brukselkę. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy 40 minut.
Zapiekana brukselka z serem jest wspaniałym dodatkiem do obiadu bądź może się sprawdzić jako zdrowa i smaczna przekąska, którą pokochamy. Idealne danie warzywne.