Zapiekana brukselka z czosnkiem i cebulą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekana brukselka z czosnkiem i cebulą. Prażenie jest jednym z najzdrowszych sposobów, aby wydobyć pyszny orzechowy smak w brukselce. Rezultatem są pyszne warzywa, które mogą nawet przyćmić danie główne. Pieczona brukselka jest jednym z moich ulubionych potraw bocznych, wyśmienicie chrupiąca, lekko pikantna. Nie zdziwcie się jeśli zjecie całą brukselkę z blachy.
Brukselka to warzywo, które posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Brukselka wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, również może wzmagać płodność. Brukselka poprawia nasze trawienie, jest świetnym dodatkiem dla wszystkich, którzy chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Ma dużo białka i błonnika. Posiada również właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warzywo to chroni również dziąsła, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kolejnymi właściwościami zdrowotnymi jakie ma brukselka jest to, że wspomaga nasz wzrok, chroni przed anemią i przerostem gruczołu krokowego. Witaminy jakie znajdziemy w brukselce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w małej kapustce to: fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, sód, potas, mangan, selen, miedź.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Czerwona cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g brukselki
– 4 ząbki czosnku
– 5 łyżek oleju
– 1 czerwona cebula
– sól, pieprz
Brukselkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki.
Cebule obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
Dodajemy olej i przyprawy mieszamy. Następnie zawartość miski rozkładamy na blaszce. Wyrównujemy i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wspaniały i zdrowy dodatek do obiadu.
ZAPIEKANA BRUKSELKA Z CZOSNKIEM I CEBULĄ!