Jak wybrać świeże warzywa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jak wybrać świeże warzywa. Na półkach w hipermarketach wszystkie warzywa wyglądają pięknie, są błyszczące, kolorowe, wyglądają na świeże i smaczne. Osobiście wolę nie kupować warzyw w marketach, wolę zrobić zakupy na pobliskim bazarze bądź kupić bezpośrednio od rolnika. Zdarza się czasami tak, że większość z nas nie ma takiej możliwości i kupujemy warzywa w markecie. Przedstawię kilka wskazówek na co zwracać uwagę by mieć pewność, że warzywa są na pewno świeże.
Poniżej kilka przykładów:
– wybierając paprykę zwracamy uwagę by jej skóra błyszczała i nie miała oznak więdnięcia,
– pomidory powinny być pachnące, jędrne, dobrze wybarwione,
–ogórek powinien być twardy, ciemnozielony, bez oznak więdnięcia,
– bakłażan powinien być cięższy niż wskazuje na to jego wygląd, powinien mieć ciemną i błyszczącą skórkę,
– przed zakupem sałaty należy sprawdzić czy miejsce po odcięciu jest jasne czy ciemne, jeśli jest jasne to sałata jest świeża, im ciemniejsze tym sałata jest starsza, jej liście nie powinny być zwiędnięte,
– środek kapusty powinien być jędrny a liście chrupkie, o soczystej barwie. Najlepsze kapusty są zwarte i twarde,
– kalafior powinien być biały i jędrny, przy kalafiorze należy poszukać oznak gnicia,
– szparagi nie mogą mieć suchych końcówek, powinny być mięsiste,
– ziemniaki kupujmy bez zielonych plam na skórze i bez kiełków,
– cebula i por powinny być twarde, suche i bez kiełków,
– dynia i kabaczek ich skórka powinna być gładka, bez pęknięć i śladów uszkodzenia, warzywa powinny być twarde.
W niektórych marketach możemy znaleźć również warzywa organiczne, warto zapłacić parę złotych więcej i mieć pewność, że kupione przez nas produkty posiadają mniej środków konserwujących.
ROZKOSZUJ SIĘ ŚWIEŻYMI WARZYWAMI!