Domowa pizza na cieście francuskim z bazyliowym pesto.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa pizza na cieście francuskim z bazyliowym pesto. Pizza na cieście francuskim jest zachwycająca. Jest niewiarygodnie łatwa do zrobienia z imponującym wynikiem. Nie zajmie zbyt wiele czasu, ponieważ ciasto mamy już gotowe, wystarczy zapatrzeć się w odpowiednie składniki i do dzieła, kilka chwil i będziemy się delektować wspaniałym smakiem cudownej pizzy z bazyliowym pesto. Sądzę, że jeśli już jej skosztujecie to nie wrócicie do tradycyjnej pizzy.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 słoiczek czarnych oliwek
– 150 g chudej szynki
– pesto z bazylii
– 180 g sera mozzarella
– sól, pieprz
– 3 pomidory
– kilka listków szpinaku
– 6 pieczarek
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Wierzch ciasta smarujemy bazyliowym pesto, następnie kładziemy plasterki pomidora. Pomidory posypujemy paseczkami z szynki, krążkami oliwek, plasterkami pieczarek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy startym serem mozzarella.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy pizzę ok 20 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy listkami szpinaku i podajemy.
Pizza na francuskim cieście z bazyliowym pesto smakuje rewelacyjnie, nie ma się jej dość.
Smacznego!