Paluchy z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Paluchy z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami. Są doskonałą przekąską dla dorosłych jak i dla dzieci. Delikatnie chrupiące, serowo-pieczarkowe paluchy. Błyskawiczna przekąska, świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Paluchy idealnie sprawdzą się na imprezie lub jako szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Polecam gorąco.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 100 g startego sera mozzarella
– 1 jajko rozbełtane
– 5 pieczarek
– sól, pieprz
Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Rozsypujemy dokładnie ser mozzarella i posypujemy startymi pieczarkami. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem.
Na wierz kładziemy drugi kawałek ciasta francuskiego, dociskamy rękoma krawędzie ciasta.
Ciasto francuskie kroimy na paseczki o grubości 1,5- 2 cm i skręcamy. Łapiemy za oba końce i skręcamy w przeciwnym kierunku. Ta skręcone paski układamy na blaszce, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Paluchy układamy jeden obok drugiego, jednak nie zbyt blisko siebie. Wierz paluchów smarujemy resztą rozbełtanego jajka.
Wkładamy do piekarnika na ok 15 minut. Pieczemy w temperaturze 170°C.
W ten oto szybki i prosty sposób mamy smaczną przekąskę. Świetnie się sprawdzi przy seansie filmowym, a może przy grzanym winie…
ŚWIETNA PRZEKĄSKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I PIECZARKAMI!