Pyszne pesto do makaronu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszne pesto do makaronu. Gdy potrzebujemy szybko wykonać obiad, pesto jest faworytem. W kilka chwil mamy gotowy cipły, pyszny i szybki posiłek. Z letnim lenistwem nie mamy ochoty spędzać pół dnia w kuchni, aby szykować wytrawne dania, więc to kremowe pesto z makaronem świetnie się sprawdzi. Smaczne wegetariańskie danie.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zatrzymuje rozwój bakterii, obniża ciśnienie krwi, zwalcza infekcje. Czosnek również bardzo dobrze wpływa na pracę układu trawiennego, niszczy pasożyty znajdujące się w jelitach. Czosnek odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po kuracji antybiotykowej. Spowalnia procesy starzenia. Czosnek może być jedzone przez każdego z nas począwszy od dzieci do osób w podeszłym wieku. Witaminy: A, B1, B2,C, PP. Składniki mineralne to; wapń, potas, magnez, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne do wykonania pesto:
– 30 g orzechów ziemnych
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
– 30 g startego parmezanu
– sól, pieprz
– 2 szklanki bazylii lub szpinaku
– sok z ½ cytryny
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze miksujemy przez kilka minut, aby uzyskać gładką masę.
W ten oto łatwy i szybki sposób mamy tanie i zdrowe pesto do makaronu. Smaczny, zdrowy obiad w kilka minut.
Ten przepis jest jednym z moich ulubionych dań z makaronem.
PYSZNE PESTO DO MAKARONU!