Placki z sosem karmelowym i owocami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z sosem karmelowym i owocami. Lekkie i puszyste placki, polane wspaniałym domowym sosem karmelowym. Uwielbiam placki, a jeszcze bardzie przepadają za nimi dzieci, dodatek owoców i słodycz karmelowego sosu wspaniale komponuje się ze sobą. Jeśli brakuje Wam pomysłu na śniadanie lub szybką przekąskę warto wykonać placki, którymi cała rodzina będzie się zajadać!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto na placki:
– 1 jajko
– ¾ łyżki cukru pudru
– 1 ¼ szklanki mąki
– ½ łyżeczki cynamonu
– ¼ szklanki oleju
– 1 banana
– 3 truskawki
– 1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru naturalnego
– 3 łyżki płatków migdałowych
Sos karmelowy:
– 5 łyżek śmietany kremówki
– 50 g masła
– 40 g brązowego cukru
Jajko wbijamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, czyli: cynamon, mąkę, maślankę, cukier puder i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji śmietany.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki z obu stron na złoty kolor, bez dodatku tłuszczu.
W między czasie przygotowujemy sos karmelowy.
Masło kładziemy do rondelka i powoli rozpuszczamy. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i ciągle mieszamy. Trzymam na ogniu, aż sos uzyska kolor karmelu. Ściągamy z ognia i odstawiamy.
Banana kroimy w plasterki, truskawki na kawałki.
Płatki migdałowe podsmażamy na suchej patelni.
Usmażone placki posypujemy płatkami migdałowymi, polewamy sosem karmelowym i kładziemy owoce.
Smacznego!