Placki czekoladowe z kokosową bitą śmietaną.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki czekoladowe z kokosową bitą śmietaną. Idealne na śniadanie, w szczególności gdy pada deszcz i potrzebujemy odrobinę radości, te czekoladowe placki dadzą nam radość o poranku. Idealne dla miłośników czekolady. Ciasto nie ma dużo cukru. Wspaniały smak mleka kokosowego idealnie komponuje się z nutą kakao. Po takim śniadaniu można śmiało podbijać świat!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 4 łyżki kakao
– ¾ szklanki mąki
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 szklanka mleka kokosowego
– olej do smażenia
Bita śmietana:
– 1 puszka mleka kokosowego
– 1 łyżka cukru kokosowego
Mleko kokosowe przechowujemy w lodówce przez 48 godzin, wtedy będziemy mieli więcej mleka.
Wykonujemy ciasto na placki czekoladowe. Wszystkie składniki do wykonania ciasta umieszczamy w misce. Miksujemy przez kilka minut, by się wszystko ładnie połączyło. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło.
W między czasie przygotowujemy bita śmietanę. Mleko kokosowe wyciągamy z lodówki. Wodę odlewamy do szklanki a mleko umieszczamy w misce. Miksujemy przez kilka minut i dodajemy cukier, kontynuujemy miksowanie. Ubitą śmietanę ponownie kładziemy do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z każdej strony na lekko złotawy kolor.
Na usmażone placuszki czekoladowe kładziemy śmietanę kokosową i możemy udekorować je świeżymi owocami. Jemy natychmiast. Smacznego!
Bardzo fajny pomysł na niedzielne śniadanie, gdy mamy więcej czasu by usmażyć placki czekoladowe. Wspaniały smak kokosa i czekolady… Nic więcej nie potrzeba. Tylko zasiąść do stołu z uśmiechem i delektować się smacznym śniadaniem.
Zdarzają się osoby co nie preferują naleśników na śniadanie, więc śmiało możemy je podać na podwieczorek lub drugie śniadanie, zresztą zawsze jest dobra pora by zjeść smaczne placki czekoladowe z kokosową bitą śmietaną!
SMACZNE PLACKI CZEKOLADOWE Z KOKOSOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ!